Нова сграда на Регионална библиотека “Пенчо Славейков“ Варна
New Varna Library

локация : Варна
тип: обществена – библиотека, подземен паркинг
година: 2017
площ: 28500 m2 (17500м2 надземна, библиотека и 11000м2 подземен паркинг на три нива)
клиент: Община Варна
участие в екип с Аркитектс фор Урбанити, Ротердам

След спечеления през 2015 г. международен конкурс с над 350 участника холандското архитектурно бюро Аркитектс фор Урбанити, Ротердам съвместно с техния партньор, варненското студио АМАРХ, изготвят работен проект за Нова сграда на регионалната библиотека във Варна, разпръсната до този момент на пет различни локации в града.

Проектът се характеризира с изчистен, монолитен дизайн и стъпаловидно протичащ атриум, като огромно градско стълбище, осигуряващо впечатляващо обществено пространство в интериора на сградата и пряка връзка с нивото на улицата и града. Сградата хармонира със заобикалящата я среда, включително и със сградата на общината. Тя прави препратка към съседната монолитна и „бруталистка“ сграда със своята „затворена“ фасада от широкоформатни релефни панели от видим бетон и предстенна обшивка от алуминиева мрежа, контрастиращи рязко с остъклените фасади на атриума и фоайето, които са „отворени“ към публичното пространство.
Новата библиотека на Варна ще преодоствя редица обществени услуги и активности за всички възрастови групи- различни читателски отдели, конферентен център със зала с 200 места, изложбени и семинарни площи.
Подземен паркинг на три нива за 300 автомобила, ще е автономно достъпен, 24 часа в денонощието, обслужващ голяма част от централната зона на града. Предвидени са 30 места за зареждане на електроавтомили, както и велостоянки за 200 велосипеда.